"Zingen is mensen aanraken met je geluk" - Vera Coomans

De dirigentDidier Debels werd geboren in Kortrijk in 1949. Hij studeerde als 6-jarige piano aan het Stedelijk Conservatorium in Kortrijk bij Mevr. Boedts. Dit instrument bespeelde hij wel al sinds 3-jarige leeftijd. De passie voor muziek was dus zeer vroeg ontstaan maar werd tijdens deze lessen voor het eerst gevoed. Hij begon dan ook vrij vlug via Antoon Declercq, die toen koster-organist was in de St.-Rochuskerk in Kortrijk, en Albert Vanhoutte, toenmalig organist in de St.-Maartenkerk, het orgel te bespelen. 

Op 14-jarige leeftijd begon hij te componeren. Missen voor drie- en vierstemmig koor, motetten, liederen, fantasie├źn en bewerkingen voor orgel, koor en instrumentale muziek, zijn slechts een greep uit zijn werk. 

Ongeveer rond diezelfde tijd werd hij gevraagd om het Sint- Rochusmannenkoor te dirigeren. Na een jarenlange passage bij het Sint-Salvatorkoor van Harelbeke werd hij gevraagd om het Sint-Ceciliakoor van Deerlijk te leiden. Didier introduceerde er naast de liturgische muziek, profane liederen waardoor een naamsverandering zich opdrong. 

Ondertussen is het gemengd koor Volta, onder zijn zeer deskundige en gesmaakte leiding, uitgegroeid tot een hechte groep enthousiaste zangers. In 1989 schreef hij de Markus-Passie (voor mannenkoor of gemengd koor en symfonisch orkest). Deze werd toen het eerst uitgevoerd in de Sint-Rochuskerk in Kortrijk. In 2003 werd de Passie opnieuw uitgevoerd in Kortrijk en in Harelbeke. 

Hij verleende zijn medewerking aan tal van concerten, vooral rond Peter Benoit. Hij deed dit als dirigent en begeleider.