"Zingen is mensen aanraken met je geluk" - Vera Coomans

Geschiedenis van het koor.


Het St.-Ceciliakoor uit Deerlijk werd als mannenkoor gesticht in 1936 en stond toen onder de leiding van René Vandekerkhove. Na korte tijd werd het een gemengd koor dat zich tot doel stelde de volkszang in de liturgie te bevorderen. Ook na de oorlog bleef het die doelstelling met wisselend succes nastreven.
Toen in 1976 E.H. Joos Marichal de leiding in handen kreeg, begon een nieuwe bloei: het repertorium werd uitgebreid en men ging ook vierstemmige liederen uitvoeren. Vanaf 1980 trad het koor op buiten de eigen parochie en ook bij andere culturele manifestaties. Naar aanleiding van het 50-jarig bestaan werd een koorfestival georganiseerd.

Van 1988 tot 2005 stond het koor onder de kundige leiding van Monique Naessens.
In mei 2005 kwam de huidige dirigent Didier Debels aan het roer.


Sedert 1984 is ook een hechte vriendschapsband gegroeid met de Kantorei Christuskirche uit de verbroederingsgemeente Neunkirchen-am-Brand (Duitsland). De beide koren traden enkele malen samen op in Duitsland en in Deerlijk.

Ondertussen is het Sint-Ceciliakoor Deerlijk geëvolueerd tot een meerstemmig gemengd koor Volta. De naamsverandering is er gekomen sinds 2013. Dit was noodzakelijk omdat wij ons naar buiten toe willen en kunnen profileren als een koor met veelzijdige muzikale mogelijkheden. 
En met succes. Door de deskundigheid van onze dirigent, Didier Debels, en de enthousiaste inzet van onze leden hebben wij een heel verscheiden repertoire opgebouwd. Op die manier kunnen wij elke gelegenheid sfeer- en stijlvol opluisteren. Van liturgische diensten tot allerhande recepties, feestjes of entertainende optredens in winkelcentra en woonzorgcentra. Daarnaast brengen wij ook geregeld concerten. 

 • Lauda Sion van Felix Mendelssohn Bartoldy dat wij uitvoerden samen met ons zusterkoor uit Neunkirchen-am-Brand
 • The Saints Project I en II (een soort miniproms in samenwerking met de Deerlijkse Koniklijke Fanfare met werken van Verdi tot Abba)
 • de hommageconcerten aan Claire (samen met Conny Neefs en Margriet Hermans) waarmee Volta er briljant in slaagde de Deerlijkse zangeres die o zo verdiende erkenning te geven
 • het dubbelconcert Caleidoscoop, een totaalspektakel dat in vogelvlucht de geschiedenis van de radio weergaf. Dit project was een keerpunt. Er werd een regisseur onder de arm genomen die ervoor zorgde dat door een verhaallijn, het informatieve aspect, de kostuum- en decorwissels een totaal nieuwe dimensie werd gegeven aan onze manier van concerteren. Het succes van deze evenementen was dan ook overdonderend.

 • onze gospelconcerten; een selectie van de bekendste gospelliederen
 • Het dubbelconcert SALIGIA. Met dit project beoogden wij opnieuw wervelende kijk- en luisterconcerten neer te zetten waarbij de toeschouwers getrakteerd werden op een mystieke reis in de geschiedenis, waarbij de zeven hoofdzonden centraal stonden. Deze werden geïllustreerd in een mysterieuze sfeer en beklemtoond met toepasselijke melodieën gaande van klassiek over kleinkunst tot pop. Dirigent Didier Debels zorgde opnieuw voor schitterende arrangementen en regisseur Bavo Victoor voor een leerrijke en boeiende verhaallijn in een verrassend decor. De concerten SALIGIA werden gebracht in samenwerking met het Gents vrouwenpopkoor Muzamies.
 • de deelname aan het concert "Tot aan den IJzer" georganiseerd door de Kon. Fanfare Deerlijk
 • zeer gesmaakt was de deelname aan de herdenkingsstoet "De Molenhoek herdenkt de Groote Oorlog" 

 • het aperitief concert "Aperonootjes", een waaier van gekende liederen van licht klassiek tot nu en waar er meer volk naar toe kwam dan er plaatsen voorzien waren.
 • mei 2020 zouden we het project "TjoklitPlies" brengen, dit naar aanleiding van 75 jaar einde WO II. We zagen het groots. Aangepaste kledij werd voorzien. Legerauto's zouden over het podium rijden. Een professionele regisseur, Marc Boon, werd aangetrokken. We leerden teksten uit het hoofd.
  Helaas, Covid-19 besliste er anders over. Twee jaar na datum is de algemene interesse voor WO II gaan liggen. Met pijn in het hart hebben we ons grote project moeten los laten.
 • het nieuwe dubbelconcert in oktober 2022 kreeg de naam "Volta's TOP" bestaande uit 2 delen
  In een eerste deel werden liederen gebracht uit het afgelaste project "TjoklitPlies", songs uit de periode van WOII
  In het tweede deel maakte de dirigent een selectie uit ons inmiddels rijk repertorium
 • Ook in 2022 zongen we maar liefst 4 kerstconcerten.

 • Wat de toekomst in petto heeft is nu nog even afwachten.

  We houden u op de hoogte.