"Zingen is mensen aanraken met je geluk" - Vera Coomans

Geschiedenis van het koor.


Als mannenkoor gesticht in 1936 onder impuls van René Vandekerckhove met als hoofddoel de volkszang in de liturgie te bevorderen, is het Sint-Ceciliakoor Deerlijk geëvolueerd tot een meerstemmig gemengd koor Volta. De naamsverandering is er gekomen sedert 2013 en was noodzakelijk omdat wij ons naar buiten toe willen en kunnen profileren als een koor met veelzijdige muzikale mogelijkheden. 
En met succes. Door de deskundigheid van onze dirigent, Didier Debels, en de enthousiaste inzet van onze leden hebben wij een heel verscheiden repertoire opgebouwd. Op die manier kunnen wij elke gelegenheid sfeer- en stijlvol opluisteren. Van liturgische diensten tot allerhande recepties, feestjes of entertainende optredens in winkelcentra. Daarnaast brengen wij ook geregeld concerten. 

 • Lauda Sion van Felix Mendelssohn Bartoldy dat wij uitvoerden samen met ons zusterkoor uit Neunkirchen-am-Brand
 • The Saints Project I en II (een soort miniproms in samenwerking met de Deerlijkse Koniklijke Fanfare met werken van Verdi tot Abba)
 • de hommageconcerten aan Claire (samen met Conny Neefs en Margriet Hermans) waarmee Volta er briljant in slaagde de Deerlijkse zangeres die o zo verdiende erkenning te geven
 • het dubbelconcert Caleidoscoop, een totaalspektakel dat in vogelvlucht de geschiedenis van de radio weergaf. Dit project was een keerpunt. Er werd een regisseur onder de arm genomen die ervoor zorgde dat door een verhaallijn, het informatieve aspect, de kostuum- en decorwissels een totaal nieuwe dimensie werd gegeven aan onze manier van concerteren. Het succes van deze evenementen was dan ook overdonderend.

 • onze gospelconcerten; een selectie van de bekendste gospelliederen
 • Het dubbelconcert SALIGIA. Met dit project beoogden wij opnieuw wervelende kijk- en luisterconcerten neer te zetten waarbij de toeschouwers getrakteerd werden op een mystieke reis in de geschiedenis, waarbij de zeven hoofdzonden centraal stonden. Deze werden geïllustreerd in een mysterieuze sfeer en beklemtoond met toepasselijke melodieën gaande van klassiek over kleinkunst tot pop. Dirigent Didier Debels zorgde opnieuw voor schitterende arrangementen en regisseur Bavo Victoor voor een leerrijke en boeiende verhaallijn in een verrassend decor. De concerten SALIGIA werden gebracht in samenwerking met het Gents vrouwenpopkoor Muzamies.
 • de deelname aan het concert "Tot aan den IJzer" georganiseerd door de Kon. Fanfare Deerlijk
 • zeer gesmaakt was de deelname aan de herdenkingsstoet "De Molenhoek herdenkt de Groote Oorlog" 

 • het aperitief concert "Aperonootjes", een waaier van gekende liederen van licht klassiek tot nu en waar er meer volk naar toe kwam dan er plaatsen voorzien waren.
 • In mei 2020 zouden we het project "TjoklitPlies" brengen, dit naar aanleiding van 75 jaar einde WO II. We zagen het groots. Aangepaste kledij werd voorzien. Legerauto's zouden over het podium rijden. Een professionele regisseur, Marc Boon, werd aangetrokken. We leerden teksten uit het hoofd.
  Helaas, Covid-19 besliste er anders over. Twee jaar na datum is de algemene interesse voor WO II gaan liggen. Met pijn in het hart hebben we ons dubbelconcert moeten laten gaan.

  Maar niet getreurd, dynamisch als we zijn, broeden we alweer op een volgend ei. Wat het wordt, laten we nog even in het midden. Wanneer dat ei gelegd zal worden, zal voor een groot deel afhangen van een virus waar we het nu zo stilletjesaan wel een beetje mee gehad hebben. We geven niet op. Jullie horen of lezen het wel als het zover is.

  We hopen jullie dan allen te mogen verwelkomen.